Paras kaupankäyntialusta Suomi (2024): Tämä on meidän valinta

Sijoittaminen ja osakkeet ovat olleet viime aikoina hyvin paljon otsikoissa ja yritysten kurssit ovat Ukrainan kriisin vuoksi hakeneet suuntaansa jyrkilläkin vaihteluilla. Sijoittaminen on nyt monelle ajankohtaista.

Vaikka moni mieltääkin sijoittamisen pelkäksi osakkeiden ostamiseksi, on olemassa monia erilaisia sijoitusvaihtoehtoja niiden lisäksi.

Markkinat tarjoavat laajan valikoiman erilaisia sijoituskohteita, joista monet ovat todella mielenkiintoisia. Erilaiset sijoitusrahastot ja kryptovaluutat ovat esimerkiksi kasvattaneet suosiotaan valtavasti.

Mutta kuinka sijoittamisen voi aloittaa kaupankäyntialustoilla?

Esittelemme sinulle tällä sivulla kattavasti neljä itse kokeilemaamme, turvallista ja luotettavaa kaupankäyntialustaa. Käymme läpi eri alustojen hinnat, kulut, plussia ja miinuksia, sekä esittelemme sinulle mikä niistä on paras kaupankäyntialusta 2024.

Kaikkia esittelemämme parhaat kaupankäyntialustat tekevät netin kautta sijoittamisesta yksinkertaista ja oikeasti helppoa. Älä siis huoli, vaikka sinulla ei vielä olisi aikaisempaa kokemusta sijoittamisesta.

Sisällysluettelo

eToro Vertailussa

1. eToro – sosiaalisen sijoittamisen jättiläinen

eToro on globaali ja luotettava, sosiaaliseen kaupankäyntiin erikoistunut kaupankäyntialusta ja osakevälittäjä. eToro on tunnettu varsinkin sen hyvin suuresta kryptovaluuttojen valikoimasta mahdollisina kaupankäynnin kohteina.

Monet muutkin kaupankäyntialustat mahdollistavat kaupankäynnin kryptovaluutoilla, mutta niiden valikoima rajoittuu yleensä vain tunnetuimpiin, käytännössä paikkansa vakiinnuttaneisiin kryptovaluuttoihin. Yleensä suurin kasvupotentiaali kuitenkin on juuri niissä nousevissa, pienemmissä kryptovaluutoissa.

eToro tarjoaa hyvin laajan valikoiman erilaisia sijoituselementtejä, minkä lisäksi palvelun tarjoama alusta on nopea, helppokäyttöinen ja yksinkertainen, jonka ansiosta tarvittavat asiat ja toiminnot löytyvät helposti. Hyvän käyttäjäystävällisyyden ansiosta sijoittaminen on turvallisempaa, sillä todennäköisyydet erilaisten virheiden tekemiseen pienenee.

eToro tarjoaa pääsyn laajaan valikoimaan sijoittajille tarkoitettuihin oppaisiin ja koulutusmateriaaleihin. Materiaalit on tarkoitettu niin uusille sijoittajille, kuin sellaisille, jotka haluavat kokeilla uudenlaisia sijoitustapoja.

Monien erilaisten kaupankäyntitapojen ansiosta oppaille voi hyvinkin olla tarvetta. Alempana sivulla pääset lukemaan katsauksen muista kaupankäyntitavoista. 

Välityspalkkiot

0 EURO

Tilimaksu

0 EURO

Capital.com kaupankäyntialusta

2. Capital.com - CFD-kauppaa alhaisilla välityspalkkioilla

Yhdysvaltalaisen Capital.comin takana oleva yritys Capital Group sai alkunsa jo vuonna 1930. Capital.com omaakin paljon kokemusta kaupankäynnistä hyvin pitkän historiansa ansiosta.

Tämä vaikuttava, lähes 100 vuoden ikä tekee yrityksestä erittäin luotettavan finanssialalla. Capital.com kaupankäyntialusta on osittain suomenkielinen ja sen käyttäminen on helppoa ja selkeää. Capital tarjoaa käyttöösi kattavan tarjonnan erilaisia opasmateriaaleja sijoittamiseen.

eToron tavoin Capital.com kuuluu edullisimpiin kaupankäyntialustoihin, sillä tämäkään kaupankäyntialusta ei veloita välityspalkkioita.

Kuitenkin eToroon verrattuna Capital.com on erikoistunut CFD-kaupankäyntiin, joten se ei kauhean hyvin sovellu alkaville sijoittajille ja vaatii enemmän tuntemusta markkinoista. Spekulatiivinen treidaaminen CFD-kaupankäynnillä on hyvin riskialtista ja suurin osa sijoittajista menettääkin rahaa ennemmin, kuin sitä tienaa.

Välityspalkkiot

0 EURO

Tilimaksu

0 EURO

83,45% yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa, kun he käyvät CFD -kauppaa tämän välittäjän kanssa. Sinun on itse harkittava, onko sinulla varaa ottaa suuri riski pääoman menettämisestä.

Nordnet Vertailussa

3. Nordnet - monipuolisesti pohjoismaalaisia ja kansainvälisiä osakkeita

Ruotsalainen, vuonna 1996 alkunsa saanut ja Tukholman pörssiin rekisteröity Nordnet on pohjoismaalaisille käyttäjille tarkoitettu sijoitusalusta. Nordnetin sijoitusalusta on saatavilla kokonaan suomeksi, joka on totta kai plussaa. 

Nordnetiltä löytyy kattavasti osakkeita, sekä futuureja ja monia erilaisia rahastoja. Nordnetiltä ei kuitenkaan löydy kryptovaluuttoja, vertaislainoja tai hyödykkeitä, mutta muuten valikoima on varsin kattava.

Nordnetin alusta on helppokäyttöinen, vaikkakin osittain vähän sekava. Nordnet tarjoaa kilpailijoidensa tavoin hyviä materiaaleja,oppaita, ja vinkkejä sijoittamisen tueksi.

Nordnetin sijoittajayhteisö on todella suuri ja yhteisöllinen ja sen jäsenet voivat tarjoa hyviä vinkkejä ja apua monissa eri tilanteissa. 

Kuitenkin huonoina puolina ovat Nordnetin tarjoamien sijoituskohteiden suppeus, sekä isona miinuksena hyvin korkeat kulut, joka tuskin yllättää, kun kyseessä on Pohjoismainen toimija. Kannattaakin harkita onko Nordnet se paras välittäjä sijoittamiseen.

Nordnet on melko hintava alusta kaupankäyntiin, sillä se veloittaa korkeita välityspalkkioita, sekä kaupankäynnin luonteesta riippuen erilaisia lisämaksuja, jotka voivat yhdessä verojen kanssa vähentää saamiasi tuottoja huomattavasti. Hyvä vaihtoehto Nordnetille on DEGIRO, jonka ominaisuuksista voit lukea lisää Nordnet vs Degiro vertailussamme.

Välityspalkkiot

0 EURO

Tilimaksu

0 EURO

Plus500 Vertailussa

4. Plus500 - laaja valikoima CFD-tuotteita

Yksi maailman suosituimmista ja tunnetuimmista kaupankäyntialustoista on Plus500, joka omaa johtavan markkina-aseman CFD-kaupankäynnissä.  Plus500 voi olla brändinä tuttu monelle urheilufanille, sillä se sponsoroi monia suosittuja urheilujoukkueita.

Yksi iso plussa on Plus500 tarjoama suomenkielinen käyttöliittymä. Olemme kansana hyvin ahkeria sijoittamaan, sillä kielivaihtoehtoja tuskin muuten käännettäisi myös meille.

Plus500 on erikoistunut tarjoamaan CFD-kaupankäyntiä alustallaan ja tämän vuoksi Plus500 valikoimista löytyykin suuri määrä erilaisia sijoituskohteita, kuten osakkeita, valuuttoja, indeksirahastoja, rahastoja ja kryptovaluuttoja, jotka ovat juuri CFD-kauppaan sopivia.

Plus500 kaupankäyntialusta on kohtalaisen helppokäyttöinen, mutta häviää selkeydessä eTorolle. Palvelulta ei myöskään löydy sen suurempaa sijoittamiseen omistautunutta yhteisöä tai opasmateriaaleja tukemaan kaupankäyntiä. Plus500 tarjoaa kuitenkin käyttöön hyvän määrän erilaisia työkaluja, kuten esimerkiksi riskienhallintaoppaan ja sijoituskalenterin.

Plus500 on kulujen osalta yhtä edullinen kuin Capital.com -sivusto. Kustannukset ovat hyvin alhaiset, mutta kaupankäyntialusta veloittaa tiettyjä maksuja kaupankäyntien mukaan.

Lue myös:

eToro vs Plus500: kumpi kaupankäyntisovelluksista on parempi?

Välityspalkkiot

0 EURO

Tilimaksu

0 EURO

Hinnanerosopimukset ovat monimutkaisia välineitä, joissa on suuri riski nopeasta rahan menettämisestä vivutuksen vuoksi. 77% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Harkitse, ymmärrätkö, miten CFD:t toimivat, ja onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

Kaupankäyntialustojen hintataulukko

ETORO

CAPITAL.COM

NORDNET

PLUS500

Välityspalkkio

0 €

0 €

min. 3€

0 €

Nostokulu

5 €

0 €

1 €

0€

Jatkuvat kulut

0,095%/vuosi

0,2 %

0,06 %

10€/kk epäaktiitivisuudesta

Mitä on hyvä huomioida valitessa kaupankäyntialusta?

Parhaan kaupankäyntialustan ominaisuudet

Olemme nyt kertoneet mikä on paras kaupankäyntialusta vuonna 2022. Kuitenkaan kaikki eivät suosi samoja ominaisuuksia, joten kerrome mitä seikkoja kannattaa huomioida kaupankäyntialustaa valitessa.

Tutustumalla eri kaupankäyntialustoihin itse löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon. Kannattaa tarkastella erityisesti näitä pointteja, kun olet valitsemassa palveluntarjoajaa. Jos tarvitset lisää vinkkejä päätöksesi tueksi, katso myös tekemämme välittäjävertailu.

Onko sivusto käyttäjäystävällinen?

Oikeastaan tärkeimpiä asioita on sivuston käyttäjäystävällisyys. Eli, onko sivustoa helppo käyttää kunnolla? Onko sivustosta tarjolla eri kieliversioita, kuten suomenkielinen sivusto? Varsinkin, jos et englanniksi ole hyvä taloustermien kanssa.

Entä löytyvätkö kaikki oleelliset ja tarvittavat tiedot, sekä painikkeet helposti, niitä kummemmin etsimättä? Eli onko siis sivusto selkeä käyttää ja onko asiat ilmaistu helppolukuisesti?

Jos sivusto on täynnä erilaista turhaa tekstiä ja painikkeet ovat vaikeasti löydettävissä, kasvaa mahdollisuus vääriin painalluksiin. Raha-asioista puhuttaessa, todennäköisesti haluat rahojesi olevan helposti käytettävissä ja kaupankäynnin olevan sujuvaa, ilman turhia virheitä.

Onko sivusto turvallinen ja luotettava?

Kaupankäyntialustan selkeyden lisäksi itse sivuston turvallisuus ja luotettavuus ovat tärkeimpiä asioita sivustoa valitessa. Ovatko maksut varmasti suojattu? SSL-salaus on nykyään perusasia, joten sen on oltava kunnossa. Jos tätä ei ole, kannattaa sivustoa välttää jo siinä vaiheessa.

Onko sivusto ja sen turvallisuus ollut otsikoissa? Jos, onko negatiivisesti? Tarjoaako sivusto kryptovaluutoilla tehtävää kauppaa? Onko tästä positiivisia tai negatiivisia kokemuksia?

Onneksi asioiden selvittämiseen voi käyttää internetin eri hakukoneita ja palstoja, joilta löytää paljon tietoa alustojen turvallisuudesta, sekä tietoa mahdollisista ongelmista.

Esimerkiksi hakkerointitapaukset nousevat nopeasti otsikoihin, joten tieto tällaisista tapahtumista tulee nopeasti laajaan julkisuuteen.

Sijoituskohteiden määrä ja laatu

Haluatko tehdä päiväkauppaa monipuolisesti erilaisilla instrumenteilla? Tässä tapauksessa paras kaupankäyntialusta tarjoaa kattavimman valikoiman, sijoitustuotteita ja kohteita. Haluatko sijoittaa tietyllä tilillä, OST vai AOT? Valitse silloin sellainen palvelu joka tarjoaa haluamasi tilin. 

Sijoituskohteista pitäisi siis löytyä maailmanlaajuisesti eri pörsseihin listattujen yritysten osakkeet, indeksirahastot, valuutat, kryptovaluutat ja erilaiset hyödykkeet, sekä mahdollisesti jopa optiot ja futuurit. Kannattaa siis jo ennen kaupankäyntialustalle rekisteröitymistä tarkistaa millä kaikella voit sen kautta käydä kauppaa.

Erilaiset sijoitustavat (CFD-kauppa, treidaus, pitkäaikainen sijoittaminen)

Sijoitustavat kaupankäyntialustoilla

Nykypäivänä markkinat tarjoavat monipuolista kaupankäyntiä ja sijoittajilla on helppo mahdollisuus valita haluamansa tavat laajasta valikoimasta. Kaikki kaupankäyntiä tarjoavat alustat eivät kuitenkaan anna käydä kauppaa, kuin vain suppealla valikoimalla, joka ei sovellu kaikkeen tarvittavaan.

Jos esimerkiksi haluat sijoittaa pitkän aikavälin tavoitteella, CFD-kaupankäyntiin pääasiassa erikoistunut alusta ei siihen sovellu. Kannattaakin miettiä, mikä seuraavista tavoista soveltuu sinulle parhaiten:

Pitkäaikainen sijoittaminen

Pitkäaikaisesti, pitkällä aikajänteellä sijoittaminen on yleisin ja tutuin sijoitustapa suomalaisille. Pitkäaikainen sijoittaminen on käytännössä säästämistä esimerkiksi osakkeisiin tai indeksirahastoihin, jolloin pitkällä aikavälillä näiden arvon toivotaan kasvavan.

Paras kaupankäyntialusta pitkäaikaiseen sijoittamiseen on tietysti omiin tarpeisiin parhaiten vastaava vaihtoehto. Jos haluat laajan valikoiman erilaisia sijoitusinstrumentteja, etkä pelkkiä osakkeita kannattaa valita palveluntarjoaja, joka tarjoaa mahdollisimman laajan valikoiman käyttöösi.

Lyhyeksi myynti

Shorttaus, eli lyhyeksi myynti on sijoittamisen tapa, jossa myydään osakkeita, joita ei itse omisteta. Tässä kaupankäyntitavassa tavoitteena on myydä osakkeita, joiden arvon uskotaan tulevan alaspäin ja hinnan laskemisen jälkeen ostaa se uudelleen takaisin.

Ainakin suurimmat kaupankäyntialustat tarjoavat mahdollisuuden ”lainata” osakkeita shorttaamiseen ja, kun teet voittoa, jaat tästä tulleen voiton yhdessä välittäjän, kaupankäyntialustan kanssa.

CFD-kaupankäynti

CFD-kaupankäynnissä tehdään osakevälittäjän kanssa sopimus tietystä kaupasta, kuten vaikka tietyistä osakkeista ja määritetään sijoituskohteen mahdollinen arvonmuutos tietyllä ajanjaksolla. Kun tässä sopimuksessa määritelty ajanjakso on umpeutunut, on sopimuksessa määriteltyjen alku-, ja loppuarvojen välinen erotus sinulle joko voittoa tai tappiota.

CFD-kaupankäynti on nopeaa kaupankäyntiä, jossa et kuitenkaan missään vaiheessa omista sopimuksessa kohteena olevaa sijoitusinstrumenttia. Kaupankäyntimuotona CFD on hyvin yleinen ja siihen erikoistuneita kaupankäyntisivustoja löytyy Internetistä useita.

Päiväkauppa eli treidaus

Päiväkauppa on yksinkertaisesti päiväkauppaa, eli kaupankäyntiä, joka käydään yhden vuorokauden aikana. Kyseessä on siis yksi nopean sijoittamisen muodoista, jonka avulla voi parhaimmassa mahdollisessa tilanteessa saada hyvinkin suuria voittoja lyhyen ajan sisällä.

Päiväkauppaa voi käydä tunteja, tai jopa kokonaisia päiviä, viikkoja tai kuukausia swing-treidauksen kohdalla. Päiväkauppaa käydään yleensä kohde-etuuksilla, joiden hinta saattaa muuttua päivän sisällä hyvin voimakkaasti.

Päiväkaupan kohteena ovat useimmin hyödykkeitä ja valuuttoja, joiden hinnat muuttuvat päivän sisällä jatkuvasti. Uutena ja mielenkiintoisena vaihtoehtona näiden lisäksi on tullut kryptovaluutat, joiden arvo voi muuttua radikaalisti vuorokauden sisällä.

Sosiaalinen kaupankäynti eli CopyTrading

CopyTrading on uusi, moderni tapa sijoittamiseen. eToro on tuonut kaupankäyntialustallensa mahdollisuuden sosiaaliseen kaupankäyntiin.

CopyTrading on sijoitusmuoto, jossa eri eToron sijoittajat voivat tukea toisiaan yhteisöllisesti julkisten, avoimien sijoitussalkkujen avulla. Toisin sanoen, jokaisella sijoittajalla on mahdollisuus kopioida muiden palvelussa olevien sijoittajien salkkuja.

Näin saat mahdollisuuden sijoittaa samoihin kohteisiin kuin menestyvät sijoittajat.

Tällä tavalla voit oppia ammattilaiselta tai käytännössä antaa ammattilaisen sijoittaa, jonka lopputuloksen vain kopioit omaan käyttöön. Saat siis mahdollisuuden ainutlaatuiseen etulyöntiasemaan, jonka eToro mahdollistaa. 

Sijoittamisen verotus Suomessa

Suomessa sijoittajien tekemät kaupankäynnit ja itse sijoitukset eivät kiinnosta verottajaa, mutta niistä saatavat voitot ja tuotot kiinnostavat verottajaa sitäkin enemmän. Suomessa sijoitusvoittoja kohdellaan pääomatuloina.

Sijoitustuotoista maksetaan veroa 30 000 euroon asti 30 % ja tämän ylittävältä osalta 34 %. Julkisesti noteerattujen yhtiöiden osingoista maksetaan kuitenkin veroa käytännössä vain 25,5 % 150 000 euroon asti.

Tässä esimerkki kuinka osakekaupan avulla saatuja tuottoja verotetaan Suomessa:

Jos olet ostanut osakkeita 1000€ edestä ja myyt osakkeesi 2000€ hintaan, ansaitset 1000€ bruttona. Tässä tapauksessa joudut maksamaan 30 % veroja, jonka jälkeen sinulle jää viivan alle 700€ nettovoittoa eli yhteensä 1700 euroa.

Tässä esimerkissä oletetaan, että et maksa kaupankäynnistä mitään erillisiä kuluja, kuten eToron kautta kauppaa käydessä.

Voit lukea verottajan sivuilta lisää kuinka sijoitustuottoja verotetaan Suomessa.

Valitse paras kaupankäyntialusta ja aloita sijoittaminen

Riippuen siitä millainen on aikaisempi kokemuksesi treidaamisesta, voi kaupankäyntialustoista toinen sopia toista paremmin. Kun vertailimme ja tutustuimme eri palveluihin ja niiden tarjoamiin ominaisuuksiin, tuli selville joitain eroja niin hinnaston, työkalujen sekä tarjolla olevien sijoitusinstrumenttien suhteen.

Mielestämme paras kaupankäyntialusta aloittavalle treidaajalle on eToro. AvaTrade sopii myös hyvin aloitteleville, amatööri tai harrastelijamaisille sijoittajille.

Paras kaupankäyntialusta kokeneelle sijoittajelle on mielestämme Plus500 ja paras kryptovaluutta-alusta puolestaan Capital.com. 

Näiden kaupankäyntialustojen tarjoamien tuotteiden skaala on todella laaja ja alustat tarjoavat mahdollisuuden sijoittaa myös kryptovaluuttoihin. Näiden alustojen kaupankäyntipalkkiot ovat myös hyvin maltillisia suurempienkin volyymien kohdalla.

Parhaat kaupankäyntialustat eri ominaisuuksien perusteella:

Huomio: johdannaiset ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa sijoittaja voi hävitä rahaa nopeasti, koska tuotteet ovat usein vivutettuja. Keskimäärin noin 70% piensijoittajista häviää rahaa käydessään kauppaa johdannaisilla. Varmista, että ymmärrät miten CFD:t toimivat ennen kuin alat käymään kauppaa CFD-tuotteilla.