Paras kryptovaluutta-alusta: TOP-5 kryptopörssit (2023)
Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on viime vuosina saanut kovan suosion niin maailmalla kuin suomalaisten keskuudessa. Jotta kryptoja voi ostaa ja niihin voi sijoittaa, täytyy sijoittajan ensin löytää tehokas ja toimiva kryptovaluutta-alusta. Nykyään alustoja ja sovelluksia löytyy jo jonkin verran, joten kysymykseksi nouseekin se, että mikä on paras kryptovaluutta-alusta.
Olemme arvostelleet viisi parasta kryptovaluutta-alustaa ja tutkineet lähemmin niiden kulurakennetta sekä palveluita.
Sisällysluettelo
Paras kryptoalusta vuonna 2023
Ominaisuudet
- Sijoita kryptovaluuttaan ilman välityspalkkioita
- Sosiaalinen sijoittaminen: Kopioi muita, menestyneitä sijoittajia
Kauppahinta
0 €
Avausmaksu
0 €
1. Coinmotion – suosituin suomalainen kryptovaluutta välittäjä
Coinmotion on monelle suomalaiselle jo tuttu brändi, nimittäin tämä Jyväskylästä kotoisin oleva alusta on täysin kotimainen. Se keskittyy etenkin Bitcoinien säilyttämiseen, mutta nykyään alusta mahdollistaa jo monen muun tunnetun krypton ostamisen ja myymisen. Tänä päivänä sijoittajien on myös mahdollista käyttää palvelua verkkopankkialustana kryptojen ostamisen ja myymisen lisäksi. Alusta sai alkunsa vuonna 2012 Prasos Oy-nimisen yrityksen toimesta.
Coinmotionin kautta käyttäjät voivat siis ostaa, myydä, vaihtaa ja säilyttää kryptovaluuttaa. Alustalla voi lisäksi maksaa laskuja, tehdä maksuja ja hakea lainaa. Tavallisten peruspalveluiden lisäksi alusta tarjoaa eri tapoja ansaita bonusta palvelun käytöstä ja markkinoinnista.
Coinmotion voi ensisilmäyksellä näyttää parhaalta vaihtoehdolta suomalaisille sijoittajille, mutta myös muita alustoja kannattaa harkita. Coinmotion tarjoaa suomenkielisen palvelun, mutta toisaalta Coinmotionin palvelut eivät ole verrattavissa esimerkiksi Binanceen.
Coinmotion kulut
Coinmotionissa kaupankäyntiin liittyvät kulut ovat 1-2 % riippuen kaupankäyntivolyymistasi kuukausitasolla. Kuukausi- tai kaupankäyntimaksuista ei onneksi tarvitse huolehtia. Kryptovaluutta välittäjä ei myöskään peri maksuja, jos et käy lainkaan kauppaa.
Talletukset ovat ilmaisia, mutta kotiutuksista veloitetaan 0,9 euroa siirtoa kohti.
Coimotionin osakkeita on mahdollista ostaa Privanetin kautta. Jos omistat ainakin 200 osaketta, käyttäjille tarjotaan vain 0,5 % kulut. Jos ostat vähemmän osakkeita, kulut ovat 0,8 % kieppeillä.
Siirtäessäsi kryptoja ulos palvelusta, hinnat riippuvat valuutasta ja ajankohdasta. Kulut ilmoitetaan tehdessäsi siirtoja ja ne kannattaa tarkistaa aina ennen siirron tekemistä. Kryptoja voi kuitenkin siirtää ilmaiseksi toiselle Coinmotionin käyttäjälle alustan sisällä.
Coinmotionin tärkeimmät palvelut
Coinmotion tarjoaa käyttäjilleen muitakin palveluita kuin vain kryptojen ostamisen ja myymisen. Käyttäjät voivat myös hyödyntää kuukausisäästöä. Se on hyvä tapa hajauttaa omaa sijoitussalkkua ja on erinomainen vaihtoehto etenkin aloittelijoille. Sen idea on automatisoida kryptojen ostaminen esimerkiksi kerran tai kahdesti kuussa.
Toinen mielenkiintoinen Coinmotionin tarjoama lisäpalvelu on korkotili. Se muistuttaa pankin säästötiliä, jossa talletuksesi tienaa vuosikorkoa. Tämä palvelu toteutetaan yhdessä Tesseract Investmentin kanssa.
Jos tarkoituksesi on siis säilyttää Coinmotionissa kryptovaluuttaa pitkällä tähtäimellä, kannattaa harkita korkotilin käyttöä. Korkopalvelussa talletuksesi tienaa päivittäistä korkoa ja pääset hyödyntämään myös kumulatiivisen koron efektia.
Kolmas hyödyllinen palvelu on laskujen maksu. Coinmotionilla on maksulaitoksen toimilupa, joten palvelussa voit maksaa omia laskujasi aivan kuten verkkopankissakin.
Avaa ilmainen Coinmotion tili alla ja nauti 50% edullisemmista vaihtokuluista ensimmäisten 30 päivän ajan käyttämällä linkkiämme.
2. Crypto.com – laadukas ja luotettava kryptovaluutta-alusta
Crypto.com on yksi maailman tunnetuimmista ja luotettavimmista kryptovaluutta-alustoista. Se pärähti käyntiin vuonna 2016 Monaco Cardin nimellä. Crypto.comin toimitusjohtaja on jo alusta saakka ollut Kris Marszalek.
Crypto.comissa pystyy tietysti ostamaan, myymään ja vaihtamaan kryptovaluuttaa, mutta sen lisäksi se tunnetaan Visa Debit-kortistaan sekä siihen liittyvästä tokenista.
Sekä kortti että token tunnettiin aluksi Monaco-nimellä. Tuote kuitenkin uudelleenbrändättiin vuonna 2018 ja nykyään se tunnetaan Crypto.comina. Yhtiö kävi heti laajentamaan omaa palveluaan Visa-korteista askeleen eteenpäin ja alkoi rakentaa omaa lohkoketjua. Crypto.comilla on oma älysopimusalusta, joka on nimeltään Cronos.
Brändi on ollut markkinoilla jo joitakin vuosia, mutta se nousi tunnetuksi vuoden 2021 tapahtuneen kryptobuumin aikana. Crypto.com on nähty mukana suurissa mainoskampanjoissa ja se sponsoroi myös urheilutapahtumia, kuten Formula 1-kisoja.
Crypto.com kulut
Pankkitalletuksista ja kryptovaluuttatalletuksista ei veloiteta kuluja. Kotiutuksesta peritään pienet kulut ja niiden summa riippuu käytetystä kryptovaluutasta. Jos kotiutat euroja SEPA-siirroilla, nostot ovat ilmaisia.
Kullakin kryptovaluutalla on myös minimi- ja maksimisummat kotiutuksiin ja kryptojen ostoon ja myyntiin. Palveluun liittyy pankkisiirtojen osalta myös joitain rajoitteita, kuten kuukausittaisten ja päivittäisten siirtojen maksimimäärä.
Kryptojen vaihto palvelussa on kuitenkin ilmaista.
Crypto.comin tärkeimmät palvelut
Crypto.comissa kaupankäynti kryptovaluutoilla onnistuu hienosti, mutta sen lisäksi alusta tunnetaan sen Visa Debit-korteista. Crypto.com onkin yksi maailman suosiotummista kryptokorttien tarjoajista kilpailijansa Binancen rinnalla.
Palvelu tarjoaa viisi eri tason korttia.
- Taso 1: ilmainen peruskortti, jonka voi tilata sovelluksen kautta
- Taso 2: vaatii steikkausta 350 euroa
- Taso 3: vaatii steikkausta 3500 euroa
- Taso 4: vaatii steikkausta 35 000 euroa
- Taso 5: vaatii steikkausta 350 000 euroa
Kortin tasosta riippuen korttiin liitetään myös etuja, joihin kuuluvat muun muassa käteispalautus 5 % asti, Netflix, Spotify, Amazon Prime ja ilmaiset automaattinostot.
Crypto.com tarjoaa nykyään käyttäjilleen myös Crypto.com Earn-palvelun, jossa käyttäjät voivat tienata korkoa sijoittamastaan kryptovaluutasta. Saatavilla on myös DeFi-vaihtoehto kokeneemmille sijoittajille. Lisäksi Crypto.comin palvelussa on mahdollista käydä NFT kauppaa erittäin alhaisilla välityspalkkioilla.
Kiitosta pitää myös antaa Crypto.comin laadukkaasta mobiilisovelluksesta, jonka kautta käyttäjät voivat hallinnoida tiliään ja seurata kryptomarkkinoita reaaliajassa.
Rekisteröityessäsi palveluun voit syöttää kutsukoodin (referral code), jolla saat 25 dollarin edestä ilmaista rahaa (CRO-kolikoina). Kysy koodia tutultasi, joka jo käyttää Crypto.comia tai käytä meidän koodia: gwtzkzsuje ilmaisen kryptovaluutan saamiseksi.
3. Binance – paras kryptopörssi (yli 600 kryptovaluutan valikoima)
Vuonna 2017 alkunsa saanut Binance on luotettava kryptopörssi, jonka perustaja ja CEO Changpeng Zhao on yksi maailman tunnetuimmista kryptomaailman henkilöistä.
Binance on vuosien varrella ollut kasvava projekti, jota on hiottu kuntoon vahvan tiimin toimesta. Kryptovaluutta-alustan suosio räjähti käsiin vuonna 2017, kun kryptobuumi lähti ensimmäistä kertaa todlla nousuun. Monet muut kilpailijat kaatuivat, mutta Binance painoi menemään keskeytyksettä valtavasta ruuhkasta huolimatta.
Vaikka Binance on melko nuori tuttavuus markkinoilla, siitä on tullut maailman johtava kryptopörssi viime vuosien aikana ja monen sijoittajan mielestä myös paras kryptovaluutta-alusta.
Binance kulut
Hintojen osalta Binance on hyvin kilpailukykyinen kryptovaluuttapörssi. Valtavan volyymin ansiosta, kryptopörssin kulut ovat todella matalat. Mitä kuluihin tulee, parempaa vaihtoehtoa on vaikea löytää.
Käyttäjä voi itse vielä vetää kuluja alemmas maksamalla ne käyttämällä Binance omaa kryptoa, Binance Coinia (BNB). Aktiivisten kaupankävijöiden kannattaakin pitää hallussaan edes pieni määrä BNB-kolikoita.
Jos suuntaat omalle käyttäjätilillesi ja oikeaan alanurkkaan, löydät oman käytössä olevan kulutasosi.
Voit valita vaihtoehdon: Using BNB to pay for fees (25 % discount). Tällöin kulusi putoavat jo ennestään alhaisesta 0,1 prosentista vain 0,075 prosenttiin.
Lisää Binancen kuluista:
- VIP 0 tasolla kulut ovat 0,1 %
- VIP 1 tasolla kulut ovat 0,09 %
- Tasoja on jopa 9 ja kulut putoavat kaupankäynti volyymisi mukaan
- Aloittelijoille suunnattujen palvelujen kulu on vain 1-2 prosentin paikkeilla
- Binancen kulut ovat noin 10 kertaa halvemmat kuin monilla muilla alustoilla
Binancen tärkeimmät palvelut
Nykyään Binance tarjoaa paljon muutakin kuin vain kaupankäynnin kryptovaluuttojen parissa. Tänä päivänä Binancen palveluihin kuuluvat muun muassa futuurit, staking, Launchpad ja säästöpalvelut.
Futuureihin sijoittaminen on suunnattu ammattilaisille, joten aloittelijoiden kannattaa jättää futuurien tutkiminen toistaiseksi sikseen. Futuureissa on mahdollisuus jopa 100-kertaisen vivutuksen käyttöön, mutta riski on sen mukainen.
Binance Earn on tavallisille sijoittajille erinomainen tapa tienata kryptoillaan. Se löytyy Binancen päävalikosta ja sitä selaamalla käyttäjä löytää monia vaihtoehtoja passiivisen tulon tienaamiseen.
Binance tarjoaa esimerkiksi Flexible Terms ja Fixed Terms-tuottoja. Flexible-vaihtoehdossa korot ovat alhaisemmat, mutta varat voi halutessaan siirtää omaan kryptolompakkoon nopealla aikavälillä. Varat voi myös lukita esimerkiksi 7, 14 tai 30 päiväksi, jolloin Binance maksaa korkeampaa korkoa.
Binancen palveluihin kuuluu myös DeFi Staking, joka tarjoaa entistä korkeammat tuottokulut. Tämän vaihtoehdon avulla on mahdollista tienata jopa 20 % tuottoa.
Hiljattain Binance lisäsi palveluihinsa myös suurta suosiota keränneet NFT:t.
4. Coinbase – suosituin kryptovaluutta-alusta maailmalla
Coinbase on peräisin Yhdysvalloista ja se sai alkunsa vuonna 2012. Yhtiön toimitusjohtaja, Brian Armstrong, on yksi kryptomaailman tunnetuimmista ihmisistä. Coinbasen tavoite ja idea on tarjota käyttäjille mahdollisimman helppo pääsy kryptovaluuttojen mielenkiintoiseen maailmaan.
Coinbasen suosio nousi raketin lailla vain kaksi vuotta sen perustamisen jälkeen vuonna 2014, kun se rikkoi miljoonan käyttäjän rajan.
Aikojen alussa Coinbase tarjosi kaupankäyntipalveluita vain Bitcoinille. Vuonna 2016 Ethereum pamahti mukaan, ja vuonna 2017 Litecoin ja Bitcoin Cash liittyivät rosteriin. Vuodesta 2018 saakka Coinbasen tarjonta on laajentunut ja nyt se tarjoaa tusinoittain erilaisia kryptovaluuttoja.
Tänä päivänä Coinbasella on jopa yli 56 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti. Huhtikuun 2021 aikana yritys listautui Yhdysvaltojen Nasdaq-pörssiin, jolloin siitä tuli ensimmäinen pörssilistattu kryptovaluutta-alusta.
Coinbase kulut
Coinbasen kulut riippuvat jonkin verran sekä käytetystä maksutavasta että ostosummasta. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että alle 100 euron maksut luottokortilta ovat huonoin keino hankkia kryptoja, sillä niistä joutuu maksamaan korkeita kuluja. Pienten sijoittajien kannattaa siis keskittää ostokset isompiin kertasummiin.
Yli 200 euron kertaostoissa kulut ovat 1,5 % kieppeillä. Aloittelijoille tarkoitetut kauppapaikat veloittavatkin yleensä 1-2 prosentin kulut per ostos.
Aktiivisemmat kaupankävijät voivat hyödyntää Coinbase Prota. Pro-vaihtoehdossa kuluja veloitetaan 0,5 % ja mitä enemmän kauppaa käyt, sitä alemmas kulut putoavat.
Pankkisiirroista palvelu ei veloita kuluja.
Coinbasen tärkeimmät palvelut
Coinbasen tärkein palvelu on tietysti kryptovaluuttojen kauppapaikka, mutta se tarjoaa nykyään muitakin palveluita.
Coinbase Pro on ammattilaisille ja kokeneemmille treidaajille suunnattu vaihtoehto. Ennen kuin voit alkaa käyttää Coinbase Prota, sinun täytyy avata tavallinen tili Coinbaseen. Tämän jälkeen voit alkaa hyödyntää Coinbase Prota.
Se toimii samalla idealla kuin muissakin pörsseissä nähtävät edistyneemmät työkalut. Sen avulla voit hyödyntää esimerkiksi tilauskirjaa, kurssigrafiikoita ja muita työkaluja, jotka tekevät kaupankäynnistä helpompaa. Pron kautta voit myös tehdä limit-treidejä, mikä ei onnistu Coinbasen tavallisessa versiossa.
Aloittelijoille tavallinen Coinbase on hyvä vaihtoehto, mutta jos olet kokeneempi treidaaja, saatat hyötyä enemmän Coinbase Prosta, joka tarjoaa enemmän työkaluja.
5. Kraken – erinomainen kryptovälittäjä päiväkauppaan
Maailmanlaajuisesti tunnettu Kraken on eittämättä yksi maailman parhaista ja tunnetuimmista kauppapaikoista. Tämä amerikkalainen pörssi sai alkunsa vuonna 2011. Kryptopörssin perusti Jesse Powell, joka on tullut tutuksi etenkin Bitcoin-entusiastina. Häntä on kutsuttu nimellä “Bitcoin OG” ja hänet on nähty mukana kryptovaluuttojen maailmassa jo vuosikymmenen ajan.
Kraken avasi palvelunsa jo vuonna 2013, joten se on yksi markkinoilla pisimpään olleista kryptoalustoista. Sen päämaja on Yhdysvaltojen San Franciscossa. Myös Coinbasen konttori sijaitsee samaisessa kaupungissa. Kumpikin näistä tutuista pörsseistä ovat olleet amerikkalaisten asiakkaiden suosiossa jo monet vuodet. Kraken on näistä kahdesta pienempi yritys, jolla on nykyään noin 7 miljoonaa asiakasta.
Krakenilla on hallussaan Yhdysvaltojen FinCEN-lisenssi ja Kanadan FINTRAC-lupa. Krakenin tytäryhtiöt on rekisteröity Iso-Britanniaan, Australiaan ja Japaniin.
Viime vuosina yritys on selkäesti kehittänyt infrastruktuuriansa ja nykyaikaistanut ulkoasunsa. Kraken on luotettava toimija, joka sopii myös suomalaisille sijoittajille.
Kraken kulut
Välityspalkkioiden ja maksujen osalta Kraken on erinomainen vaihtoehto etenkin ammattilaisille. Jos kauppojen tekemiseen käytetään Kraken Pro -näkymää, kulut ovat minimissään 0,16 % (Maker) ja 026 % (Taker). Suuremmilla voluumeilla kulut ovat 0 % (Maker) ja 0,1 % (Taker).
Edullisilla kauppapaikoilla nähdään usein 0,1-0,2 % kulua, joten Kraken on hyvä vaihtoehto treidaamiseen. Tunnetuimpien ja suurimpien kryptovaluuttojen tallettaminen alustalla on myös täysin ilmaista. Harvinaisempien ja pienempien tokeneiden kohdalla ylimääräisiä maksuja saatetaan kuitenkin veloittaa. Mahdolliset kulut ja minimitalletusten määrä näkyy aina talletussivuilta.
Kryptovaluuttojen kotiuttamisesta veloitetaan kuitenkin aina kuluja. Se koskee jokaista pörssiä ja lompakkoa maailmalla, eikä pelkästään Krakenia. Kulu pitää maksaa, jotta louhijat ja ylläpitäjät voivat käsitellä siirron. Kulun suuruus riippuu kryptovaluutasta.
Eurotalletukset ovat ilmaisia, mutta kotiutuksista veloitetaan pieni, noin euron luokkaa oleva kulu.
Krakenin tärkeimmät palvelut
Vuonna 2020 steikkaus (englanniksi staking) sai suuren suosion. Steikkaamalla voit ansaita passiivisia tuloja “lukitsemalla” kryptovaluuttaa palveluntarjoajan käyttöön. Steikkausta voidaan verrata esimerkiksi korkeakorkoiseen säästötiliin.
Kryptoalustojen tarjoamat staking-palvelut ovat erinomaisia sijoittajille, jotka haluavat tienata korkotuottoa helposti ja mahdollisimman pienellä vaivalla.
Tällä hetkellä steikkausta on mahdollista tehdä kahdeksalla kryptovaluutalla ja euroilla sekä dollareilla. Korkoa voi siis tienata myös kahdella suurimmista fiat-valuutoista. Kryptojen steikkaamisesta tienatut korot vaihtelevat aina kolikosta riippuen, mutta vuosikorko on tyypillisesti 5-15 % kieppeillä.
Steikkaus on erinomainen vaihtoehto sellaisille henkilöille, jotka aikovat säilyttää valuuttansa pörssissä pidemmän aikaa. Jos et halua esimerkiksi käydä päiväkauppaa kolikoista jatkuvasti, voit ansaita rahaa steikkaamalla kryptovaluuttasi.
Steikkausta harjoittaessa on kuitenkin syytä muistaa, että steikkaus (kuten kaikki muukin sijoittaminen) on riskialtista eikä tuotto ole taattu.
Lue myös: Binance vs Kraken: Mitä alustaa sinun tulisi käyttää kryptovaluutta kauppaan?
Muita alustoja kryptovaluutan ostamiseen ja säilyttämiseen
Etkö vielä löytänyt mieAdvancedluista välittäjää kryptovaluutan ostamiseen ja säilyttämiseen? Ei hätää, tässä vielä muita paikkoja, joissa voit ostaa ja säilyttää kryptovaluuttoja:
- eToro – yksi maailman suosituimmista kaupankäyntialustoista mahdollistaa myös kryptovaluuttojen ostamisen ja säilyttämisen. Valikoima on kuitenkin jokseenkin suppea verrattuna esimerkiksi Coinmotioniin.
- Capital.com – alustalla voit käydä CFD-kauppaa suosituimmista kryptovaluutoista, kuten Bitcoinista, Litecoinista, Ripplestä ja Ethereumista erittäin alhaisilla kuluilla.
- Plus500 – osta tai myy kryptovaluuttojen CFD:itä. Mahdollisuus myös vivuttamiseen.
- Nexo – lohkoketjupohjainen sijoitusalusta, jossa voit ostaa, myydä ja säilyttää suosituimpia kryptovaluuttoja.
- Northcrypto – suomalainen kryptovaluutta välittäjä, joka ei ole kuitenkaan yhtä suosittu kuin Coinmotion.
Yhteenveto
Yllä esitellyt viisi kryptovaluutta-alustaa ovat suosittuja ja tunnettuja palveluita markkinoilla. Kullakin niillä on erilaiset palvelut ja osa niistä on kattavampia kuin toiset. Esimerkiksi Coinmotion vaikuttaa heti hyvältä vaihtoehdolta suomalaisille, sillä kyseessä on kotimainen palvelu, mutta Coinmotionin tarjoamat palvelut ovat kuitenkin hyvin rajoitetut verrattuna esimerkiksi Binanceen.
Binancen kulut ovat kaikista alhaisimpia ja sillä on myös kattavat palvelut. Binance sopii niin aloittelijoille kuin kokeneemmille sijoittajille, mutta se on kuitenkin suunnattu enimmäkseen aktiivisemmille treidaajille. Niinpä treidauksen harrastajien kannattaa valita helppokäyttöisempi alusta kaupankäyntiin, kuten Coinmotion tai Coinbase. Toisaalta esimerkiksi Kraken ja Crypto.com ovat hyviä vaihtoehtoja keskitason treidaajille.
Sopivaa kryptovaluutta-alustaa valittaessa on tärkeää kiinnittää huomiota tarjolla oleviin palveluihin sekä hinnastoon. Jos tarkoitus on treidata pienillä summilla, varmista, että kulut ovat mahdollisimman alhaiset. Ammattisijoittajien sen sijaan tulisi valita palvelu, joka tarjoaa riittävät työkalut ammattimaiseen kryptotreidaamisen.