Kryptovaluutta sijoittaminen: opas aloittelijoille

Kiinnostaako kryptovaluuttoihin sijoittaminen ja sen aloittaminen? Tällä sivulla kerromme sinulle kaiken mitä sinun tarvitsee tietää kryptovaluutoista ja niihin sijoittamisesta.

Viime vuosien aikana krytovaluuttojen, kuten bitcoinin ja ethereumin arvo on noussut valtavasti, mikä on herättänyt kiinnostusta niitä kohtaan. Hyvin usein kryptovaluutta sijoittaminen koetaan vaikeaksi, mutta kun ymmärrät perusteet, huomaat miten helppoa kryptovaluuttoihin sijoittaminen oikeasti on.

Tällä sivulla autamme sinua ymmärtämään miten kryptovaluuttoihin voi sijoittaa ja mitä sinun on tiedettävä kryptovaluuttojen verotuksesta.

Sisällysluettelo

Sijoita kryptovaluuttaaan turvallisesti

Suosituimmat kryptovaluutat vuonna 2024

Markkinoilla on nykyään tuhansia kryptovaluuttoja, joten kattavan luettelon laatimiseen menisi viikkoja. Bitcoin on kuitenkin yhä maailman tunnetuin kryptovaluutta ja sen koodin pohjalta on kehitetty monia muita suosittuja uusia kryptovaluuttoja, kuten nämä:

Mitä kryptovaluutta tarkoittaa?

Kun englanninkieliset sanat salaus ja valuutta yhdistettiin, syntyi termi kryptovaluutta. Tämä kuvaa hyvin valuutan salaukseen perustuvaa luonnetta, jota lohkoketjuun perustuvissa valuutoissa käytetään.

Näiden digitaalisten rahojen suojaamiseksi käytetään kryptografiaa, ettei kukaan muu pääse niihin käsiksi. Samalla kryptografia suojaa myös käyttäjien identiteettiä.

Tähän mennessä kukaan ei ole keksinyt toimivaa keinoa murtaa kryptovaluuttojen salausta, sillä vaikka joku onnistuisi hakkeroimaan yksittäinen käyttäjän, niin tieto voidaan varmistaan oikeaksi muiden käyttäjien avulla.

Mihin tarkoituksiin kryptovaluuttoja käytetään?

Kryptovaluutta on edullinen ja nopea maksutapa, jolla voi lähettää rahaa ympäri maailmaa. Se on järjestelmä, joka mahdollistaa valuutan siirron paikasta toiseen vain muutamassa sekunnissa, vieläpä huomattavasti edullisemmin verrattuna kansainvälisiin rahalaitoksiin ja pankkeihin.

Kryptovaluutat, kuten bitcoin, ovat digitaalisia valuuttoja, joiden avulla voi vaihtaa rahaa turvallisesti ja nimettömästi. Tätä valuuttaa voi käyttää monenlaisiin asioihin, kuten aterian maksuun ravintolassa tai ostosten tilaamiseen netistä.

Kryptovaluutta on täysin digitaalisesti toimiva järjestelmä, joten niitä voi lähettää palveluntarjoajille, ystäville ja perheenjäsenille nopeasti ja helposti.

Kuka keksi kryptovaluutat?

Markkinoilla on yli tuhansia eri kryptovaluuttoja, mutta näistä tunnetuin on bitcoin. Sen julkaisi vuonna 2008 Satoshi yhdeksän sivuisella paperilla, jossa hän yksityiskohtaisesti kuvasi miten bitcoin-järjestelmä toimii.

Varsinainen ohjelma kuitenkin julkaistiin myöhemmin vuonna 2009. Bitcoinin luoja Satoshi Nakamoto on käytetty salanimi, joka voi olla yksi henkilö, ryhmä kehittäjiä tai jopa hallituksen nimittämä yhtymä.

Mikä on bitcoin?

Bitcoin oli ensimmäinen kryptovaluutta, joka luotiin vuonna 2008 ja julkaistiin vuonna 2009. Sen avulla käyttäjät voivat lähettää ja vastaanottaa netissä digitaalista rahaa eli bitcoineja.

Bitcoin on hajautettu, sensuurin kestävä ja täysin turvallinen valuutta. Siksi se toimii hyvin kansainvälisissä rahansiirroissa ja maksuissa sekä niissä tilanteissa jossa ihmiset eivät halua paljastaa henkilöllisyyttään maksaessaan esimerkiksi pankki- tai luottokortilla.

Bitcoinin toiminta perustuu lohkoketjuteknologiaan

Lohkoketjuteknologia on bitcoinin perusta. Siihen liittyy joitain peruskäsitteitä, kuten se että lohkoketju on yksi ketju tietolohkoja, jotka on järjestetty kronologisesti.

Periaatteessa tämä tieto voi olla mikä tahansa merkkijono, joka vaihtelee 1-0 välillä ja voi pitää sisällään vaikka sähköposteja, sopimuksia, maanomistuksia tai joukkovelkakirjoja.

Teoriassa siis mikä tahansa kahden osapuolen välinen sopimus voidaan tallentaa lohkoketjuun, kunhan molemmat osapuolet hyväksyvät sen.

Rahoituspalvelujen välittämisen lisäksi tämä avaa myös monia mahdollisuuksia, kuten vertaisrahoituksen ja hajautetut säästötilit, joissa ei tarvita pankkeja tai välikäsiä.

Mikä on bitcoin-verkko ja miten se toimii?

Perinteisessä verkkomaksujärjestelmässä, kuten pankkisiirroissa tai luottokorttimaksuissa, toimintaa ylläpitävät erilaiset organisaatiot ja veloittavat aina palvelumaksuja.

Kun haluat käyttää omia rahoja, niin sinun on pyydettävä heitä lähettämään ne sinulle.

Kryptovaluutat toimivat ilman kolmatta osapuolta, eikä toiminta ole sidottu mihinkään keskusjärjestelmään. Näin käyttäjät voivat olla suoraan vuorovaikutuksessa toistensa kanssa ilman keskitettyä organisaatiota maailmanlaajuisen verkkoyhteyden kautta.

Kryptovaluutta eroaa tavallisesta digitaalisesta rahasta siinä, että se on riippumaton. Kukaan ei voi määrätä sinulle, miten kryptovaluuttaa käytetään, tai kieltää sinua käyttämästä sitä. Kukaan ei voi estää ketään käyttämästä bitcoinia tai muita kryptovaluuttoja.

Keskitetyt maksujärjestelmät ja pankit voivat itse asiassa peruuttaa tilejä tai estää maksutapahtumia.

Kryptovaluuttaverkko on myös luonnostaan sensuurin ulottumattomissa. Hakkerit tai muut hyökkääjät eivät pysty häiritsemään sitä, koska verkko on rakennettu estämään tällainen toiminta.

Bitcoin sijoittaminen

Monet ihmiset eivät käytä bitcoineja päivittäisiin ostoksiin, vaan sijoittavat niihin, – eli ostavat ja säilyttävät niitä jonkin aikaa.

Vuoden 2008 jälkeen bitcoinin arvo on noussut huomattavasti ja sen vaihtokurssia käytetään apuna muiden kryptovaluuttojen muuntokurssien laskemiseen. Niinpä bitcoin on yksi eniten käytetty ja arvostettu kryptovaluutta.

Bitcoin onkin saanut lempinimen “digitaalinen kultakolikko”. Tämä johtuu siitä, että niitä on markkinoilla vain rajoitettu määrä. Sitä on verrattu jalometalleihin, kuten kultaan tai hopeaan, koska niitä on olemassa vain rajattu määrä ja niitä on vaikea tai mahdoton valmistaa.

Bitcoin-sijoittajat ovat sitä mieltä, että nämä ominaisuudet sekä maailmanlaajuinen saatavuus ja likviditeetti tekevät siitä erinomaisen sijoituskohteen pitkäaikaisella aikavälillä.

Mikä on ethereum?

Ethereum on toinen tunnetuimmista kryptovaluutoista, joka muistuttaa teknologialtaan bitcoinia. Ethereumilla ei ole omistajaa vaan sen käyttöjärjestelmän päälle kuka tahansa voi luoda älysopimuksia, hajautettuja sovelluksia tai omia kryptovaluuttoja (token). Bitcoinin tapaan tässäkin hyödynnetään lohkoketjuteknologiaa avoimessa lähdekoodin tietojenkäsittely -ympäristössä.

Ethereumilla voi lähettää digitaalista rahaa, mutta sillä on muitakin lisäominaisuuksia mitä muilla alustoilla ei ole mahdollista saada kuten esimerkiksi käyttäjät voivat koodata alustalle periaatteessa mitä tahansa.

Ethereumin hyödyt

Joustavuutensa ansiosta ethereumia voidaan käyttää erilaisten kehittyneiden sovellusten ja projektien rakentamiseen. Sen sijaan että kehittäjät luottaisivat yhteen palvelimeen, niin he voivat käyttää koodia joka toimii hajautetussa verkossa.

Tämä tarkoittaa että kuka tahansa, jolla on nettiyhteys, voi kehittää sovelluksia riippumatta siitä missä hän asuu tai mitä laitetta hän käyttää.

Siirron arvo tallennetaan ethereumiin, mikä antaa mahdollisuuden tallentaa ja seurata tätä riippumattomasti. Älykkäät sopimukset ovat ohjelmisto, joka muodostaa sovelluksen ja nämä on yleensä ohjelmoitu toimimaan ilman ihmisen väliintuloa.

Tämän vuoksi “ohjelmoitavan rahan” käsite on kiehtonut käyttäjiä, kehittäjiä ja yrityksiä kaikkialla maailmassa, mikä tekee ethereumista tuottoisan sijoitus- ja hankekohteen.

Litecoin

Litecoin, ripple ja stellar lumens ovat edellä mainittujen lisäksi kolme muuta tunnettua kryptovaluuttaa. Litecoin luotiin vuonna 2011 ja se on kehitetty bitcoin-protokollan pohjalta.

Se perustuu avoimen lähdekoodin maailmanlaajuiseen maksuvälineverkkoon, eikä sitä hallinnoi mikään keskusviranomainen. Litecoin muistuttaakin hyvin paljon Bitcoinia.

Lohkojen muodostumisnopeus ja litecoin-tapahtumien salaus ovat kaksi asiaa, joissa se eroaa bitcoinista. Jos bitcoinia pidetään kryptovaluuttojen “kultakolikkona”, niin litecoin on saanut paljon suosiota debyytin jälkeen ja voidaan sijoittaa suosiossaan “hopealle”.

Muita merkittäviä altcoineja

Markkinoilla on nyt tuhansia erilaisia kryptovaluuttoja (altcoineja). Seuraavassa on muutama harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Ripple

Ripple on lohkoketjupohjainen järjestelmä, joka mahdollistaa tiedon- ja valuutansiirron sekä digitaalisina että fiat-valuuttoina.

Ripple tunnetaan enemmän maksuprotokollastaan kuin kryptovaluutastaan. Palvelun hajautettu alusta mahdollistaa nopeat rahansiirrot missä tahansa valuutassa, mukaan lukien dollarit, eurot, litecoin ja bitcoin.

Ripple ei ole käytä täysin samanlaista teknologiaa bitcoinin kanssa. Se käyttää verkon konsensusteknologiaa tilien saldojen ja tapahtumien todentamiseen järjestelmässä. Sen tavoitteena on säilyttää järjestelmän eheys estämällä päällekkäinen käyttö.

Vahvistuksissa ei ole viivettä, vaan ne ovat välittömiä ja kestävät noin viisi sekuntia. Ripple kehittää teknologiaa pankki- ja maksujärjestelmiin ja on yksi tunnetuimmista teknologioista.

Stellar lumens

Stellar lumens on ripplen kaltainen rahansiirtoratkaisu, jonka tavoitteena on ratkaista maailmanlaajuiset maksukysymykset. Organisaation valuutalla, joka tunnetaan nimellä lumen, käydään kauppaa useissa kryptovaluuttapörsseissä tunnuksilla XLM.

Lumens on lohkoketjupohjainen, hajautettu maksuprotokolla, jonka avulla pankit, maksujärjestelmät ja kolmannen osapuolen palveluntarjoajat voivat lähettää ja vastaanottaa maksuja kuluttajien välillä.

Stellar lumens on ripplen kovin haastaja, koska heillä on hyvin samantyyliset alustat ja palvelut.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen

Kryptovaluuttojen hinnat ovat nousseet viime vuosina, mikä on houkutellut yhä useampia sijoittajia pitkä- ja lyhytaikaisiin sijoituksiin.

Muita kryptovaluuttoja seurataan tarkasti hinnanmuutosten osalta. Tarjonnan ja kysynnän välinen tasapaino vaikuttaa ensisijaisesti kurssiin.

Yksinkertaisemmin sanottuna kryptovaluuttojen kurssit määräytyvät ostajien ja myyjien mukaan.

Kryptovaluuttojen vaihtokursseissa on useita perustavanlaatuisia tekijöitä, kuten talouden tila, markkinaliikkeet ja uutisointi. Lisäksi niiden hintaan saattavat vaikuttaa tekniset tekijät, kuten kryptovaluutan markkina-arvo.

Huomioon otettavia muuttujia on useita, mutta se mikä todella määrittää kryptovaluutan vaihtokurssin hinnan kullakin hetkellä on yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan tasapaino.

Kryptovaluutan ostaminen

Kryptovaluuttaan sijoittaminen kannattaa aloittaa opettamalla perusasiat eri sijoitusvaihtoehdoista ja markkinasuuntauksista.

Jokaisen tulee itse päättää mitkä ovat omat strategiat ja suunnitelmat sijoittamiseen.

Vertailemalla useita sijoitusmenetelmiä ja -teorioita voi löytää itselle parhaan tavan sijoittaa kryptovaluuttaan.

Huolimatta siitä, että kryptovaluutat ovat osoittautuneet menestyksekkääksi sijoituskohteeksi, monet ihmiset suhtautuvat niihin edelleen varovaisesti.

Niiden arvot muuttuvat usein ja rajusti sekä markkinoilla on lukuisia arvottomia sijoituskohteita. Uutena sijoittana kannattaakin käyttää vain hyväksi todettuja ja jo jonkin verran tunnettuja kryptovaluuttoja tarjoavia palveluita.

Kryptosijoittajien keskuudessa on suosittu sanonta: “Tee kotiläksysi ennen kuin sijoitat mihinkään.” Eli ennen kuin sijoitat mihin tahansa projektiin tai valuuttaan, niin sinun on ensin ymmärrettävä mistä on kyse ja mihin olet sijoittamassa rahasi.

Kryptovaluutta sijoittamiseen ja bitcoinin ostamiseen liittyy riskejä. On hyvä pitää mielessä, että on mahdollista ettet saa rahojasi takaisin.

Kryptovaluutta verotus

Sinun on maksettava veroja kryptosijoittajana saamistasi tuloista, aivan samaan tapaan kuten arvopaperivoitoistakin.

Verotus vaihtelee aina sen mukaan missä maassa asut. Joissakin maissa verotus on korkea, kun taas toisissa maissa tietyn rajan alittavista voitoista ei tarvitse maksaa veroja lainkaan.

Olemme laatineet kattavan oppaan kryptovaluuttojen verotuksesta, jonka voit lukea täältä. Kannattaa myös lukea Suomen verottajan sivuilta lisää kryptovaluuttojen verokohtelusta.

Vertaa kryptopörssit ja ala sijoittamaan kryptovaluuttaan

Nyt kun tiedät, miten kryptovaluuttaan voi sijoittaa, on aika lähteä ostamaan ensimmäisiä kolikoita. Tätä varten sinun kannattaa ensin valita paras kryptopörssi jonkin luotettavan vertailun perusteella. Sitten olet valmis aloittamaan kryptovaluutta sijoittamisen ja vaurastumisen!

Usein kysytyt kysymykset kryptovaluutoista

Kryptovaluutta on digitaalisen valuutan muoto, joka on olemassa ja toimii ainoastaan digitaalisessa maailmassa. Sillä ei ole fyysistä muotoa, ja sitä ylläpidetään lukuisilla tietokoneilla ympäri maailmaa. Kryptovaluutat ovat virtuaalisia kolikoita, joita voidaan lähettää henkilöltä toiselle virtuaalisesti.

Kryptovaluuttaa kannattaa ostaa vain luotettavista ja turvallisista kryptopörsseistä. Kryptovalutan ostamiseen suosittelemme eToroa ja Binancea.

Kryptovaluutan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella samalla tavalla kuin minkä tahansa muun omaisuuserän tai tuotteen. Hinta, jolla kryptovaluutta on aiemmin myyty, on sen nykyinen arvo, mutta parhaimpien kryptovaluuttojen arvo nousee pidemmällä aikavälillä

Koska kryptovaluutat ovat digitaalisia eikä fyysisiä varoja, kuten kultaa tai käteistä, niiden säilytys ei ole täysin turvallista. Itse asiassa hakkerit ovat murtautuneet joihinkin.

Turvallisin paikka kryptovaluuttojen säilyttämiseen on kryptolompakko.