NFT sijoittaminen: Opas aloittelijoille ja paras NFT token

Lähes kaikki ihmiset ovat varmasti kuulleet lohkoketjuihin perustuvista kryptovaluutoista, kuten niistä tunnetuimmasta, eli Bitcoinista. Lohkoketjut ovat kuitenkin viime vuosina kehittyneet tästä jo paljon lisää. 

Uusimpana innovaationa kryptovaluuttojen ja lohkoketjujen saralla ovat nousseet pinnalle erilaiset NTF:t, jotka valtaavat ja muokkaavat digitaalisten taideteosten ja keräilyesineiden maailmaa. Digitaiteilijat sekä julkkikset ovat huomanneet mahdollisuuksia suurempiin ja helpompiin mahdollisuuksiin ollakseen yhteydessä omiin faneihin.

Digitaalisesti toteutettu taide ei kuitenkaan ole ainoa NFT:n käyttömahdollisuus, vaan niiden käyttöä voidaan soveltaa käytännössä mihin tahansa uniikkiin, yksittäiseen omaisuuserään.

Esimerkiksi yhdestä, viisi yksittäistä sanaa sisältäneestä twiitistä maksettiin useita miljoonia. Mutta mikä on NFT ja mistä NFT:t saavat arvonsa?

Varsinkin tämän vuoden aikana monet ovat kuulleet NFT:stä, sillä ne ovat olleet monesti otsikoissa. Monet ihmiset eivät silti vielä tiedä mistä on kyse ja aihe näyttäytyy hyvin epäselvänä. 

Kirjoitimme tämän artikkelin, jotta tiedät onko kyseessä digitaalinen alusta, vai kenties digitaalista taidetta edustava taiteen muoto? Lisäksi kerromme miten voit aloittaa NFT sijoittamisen ja mikä kaupankäyntialusta on paras valinta NFT kauppaan.

Sisällysluettelo

Aloita NFT sijoittaminen ja osta NFT tokeneita

eToro Vertailussa

68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD-tileistä menettää rahaa.

Mikä on NFT eli Non-Fungible Token?

Mikä on NFT

Non-Fungible Token, eli NFT ei varsinaisesti ole vielä saanut suomennettua sanaa tai termiä, joten NFT on ollut käytetyin ilmaisu myös suomalaisten sijoittajien keskuudessa. 

Lohkoketjuissa ja kryptovaluutoissa, kuten Bitcoinissa tai vaikka esimerkiksi perinteisessä rahassa, kuten Euroissa on mahdollisuus vaihtaa se toiseen samanlaiseen kappaleeseen. Ne eivät silloin ole NFT:tä, mutta esimerkiksi aivan uniikki, maailman ainoa keräilykortti vuorostaan olisi.

NFT:stä puhuttaessa on siis kyseessä ainutlaatuiset ja uniikit, digitaaliset resurssit, jotka on tallennettu lohkoketjuihin.

Lohkoketjuihin tallennetut NFT:t ovat siis uniikkeja ja muuttumattomia, digitaalisia asioita. Tämä tarkoittaa ettei kahta identtistä NFT:tä ole olemassa, joten tämän yhden ainoan kohteen omistusoikeus on helppo todentaa.

Erittäin kiinnostavaa NFT:stä tekee sen mahdollisuus reaalimaailman ja digitaalisen maailman kohteiden yhdistämiseen, kuitenkin säilyttäen mahdollisuuden ainutlaatuisuuteen, sekä sen todentamiseen. NFT:llä voidaankin osoittaa esimerkiksi taideteoksen tai twiitin omistusoikeus.

Kryptovaluutta ei siis ole sama asia kuin NFT, koska ne eivät ole uniikkeja ja niitä voidaan vaihtaa ja monistaa.

Hyvät ja huonot puolet

Jos harkitset NFT:iden ostamista sijoitusmielessä, on tärkeää, että ymmärrät niiden hyödyt ja haitat.

Plussat

Fyysisen omaisuuden digitalisointi voi yksinkertaistaa myyntiprosesseja, parantaa toimitusketjua, vähentää tarpeettomia välikäsiä ja jopa parantaa turvallisuutta.

Taiteilijoiden, jotka myyvät teoksiaan digitaalisesti, ei enää tarvitse käyttää kalliita edustajia teostensa markkinointiin. He voivat nyt olla syvällisemmässä vuorovaikutuksessa seuraajiensa kanssa.

NFT:t voivat olla hyödyllisiä myös organisaatioille tai yksityishenkilöille, jotka haluavat hallita tai jakaa yksityisiä tietoja verkossa. Tällaiset henkilöt voivat hyötyä tekniikasta merkittävästi.

Fyysisen omaisuuden eritteleminen on helpompaa, kun voit muuttaa sen digitaaliseksi omaisuudeksi NFT:iden avulla.

NFT:iden lisääminen sjioitussalkkuusi tekee siitä tehokkaamman. Vaikka NFT-sijoittamiseen liittyy omat riskinsä, ne eivät ole verrattavissa perinteisiin osake- ja joukkovelkakirjasijoituksiin liittyviin riskeihin.

Hajautettu salkku auttaa parantamaan sijoitusvarallisuutesi riski- ja tuottotasapainoa.

Kaikki lohkoketjussa säilytettävät NFT:t ovat immuuneja hakkeroinnille, väärentämiselle, poistamiselle tai kopioinnille. Kun NFT on tallennettu lohkoketjuun, se sisältää yksilöllisen tunnisteen ja omistusoikeuden vahvistuksen. Omistaja vastaa omaisuuden niukkuuden määrittämisestä, koska kukaan muu ei voi muuttaa tai varastaa sitä.

Miinukset

Huolimatta siitä, että NFT:n suosio on laajaa, vain pieni osa ihmisistä todella ymmärtää sen arvon. Tämän seurauksena sen myyminen voi olla vaikeaa, koska innokkaita myyjiä ja ostajia on niin vähän.

Lohkoketjuteknologian turvallisuutta ei voida kyseenalaistaa, mutta ihmiset ovat keksineet keinon kiertää taideteoksen aitouden vahvistaminen. Jotkut taiteilijat väittävät, että he ovat löytäneet kopioituja sähköisiä valokuvia heidän omista NFT-teoksista.

Väärennettyjä taideteoksia voidaan kopioida oikeasta taiteesta (ei itse NFT:stä) ja myydä eri kauppapaikoilla omina teoksina. Kyseessä on vilpillinen jäljitelmä. Alkuperäisen NFT voi kuitenkin omistaa vain yksi henkilö.

Miten NFT Tokenit toimivat?

NFT:t toimivat osana Ethereum kryptovaluutan lohkoketjua. Ethereum on siis kryptovaluutta, mutta Bitcoinista ja Litecoinista poiketen sen lohkoketju on rakennettu tukemaan myös NFT:tä. Muista kryptovaluutoista poiketen toimii Ethereum-lohkoketju eri tavalla, tallentaen paljon enemmän tietoa. Myös jotkin muutkin kryptovaluutat voivat tallentaa NFT:tä lohkoketjuunsa, sekä myös ovat jo luoneetkin niitä.

NFT on uniikki digitaalinen omaisuuserä, jossa on sisäänrakennettu “allekirjoitus” tai koodinpätkä, joka merkitsee aineetonta asiaa, palvelua tai jopa kokemusta, josta voidaan tehdä tuote. Tällaisia aineettomia hyödykkeitä ovat mm:

NFT voi olla mitä tahansa ja jopa tweeteistä voi tehdä kryptotaidetta. Twitterin perustaja Jack Dorsey muutti kaikkien aikojen ensimmäisen twiittinsä NFT-tokeniksi ja myi sen 2,9 miljoonalla dollarilla.

Jos ostat NFT-taideteoksen, et kuitenkaan voi ripustaa sitä seinälle. Paitsi jos asetat sen näytönsäästäjäksi ja ripustat sen kannettavan tietokoneesi seinälle.

Mihin NFT Cryptoja voi käyttää?

Lohkoketjuteknologian ja NFT:iden ansiosta esimerkiksi taiteilijat ja sisällöntuottajat voivat saada teoksiaan näytille taidegallerioihin ja suuriin tapahtumiin, joihin he eivät aiemmin olisi voineet päästä. Ennen taidetta myytiin rajoitettu määrä suurissa huutokauppataloissa valtavilla summilla, mutta nykyään kuka tahansa voi myydä teoksensa digitaalisesti NFT-tokenilla miljoonilla euroilla

NFT:t tarjoavat myös tunnettuutta ja arvoa taiteilijoille, erityisesti kryptoalalla toimiville taiteilijoille. Koska NFT:t ovat digitaalisia varoja, ne voidaan ohjelmoida maksamaan taiteilijalle prosenttiosuus jokaisesta myynnistä. Tämä ei tietenkään ole mahdollista perinteisen taiteen kohdalla.

Kalleimmat koskaan myydyt virtuaaliset taideteokset

Vuosien varrella on myyty useita erittäin kalliita NFT:itä. Katsotaanpa muutamia niistä:
Kalleimmat NFT tokenit

Se oli melkein mahdotonta, kunnes se tapahtui. Merge, joka on kalleimpien koskaan myytyjen NFT:iden listan kärjessä myytiin 91,8 miljoonaalla dollarilla. Taideteos kuitenkin jaettiin myöhemmin osiin ja myytiin yli 28 000 ostajalle 312 686 kappaleen erissä.

Tämä Beeplen NFT-taideteos oli aikoinaan kallein koskaan myyty NFT-taideteos, 69 miljoonan dollarin hinnalla. Teokseen on sisällytetty tuhansia kuvia digitaalitaiteilijan yli 13 vuoden aikana tekemästä työstä. Vuoden 2021 ensimmäinen kallein digitaalinen keräilyesine myytiin Christie’sissä, ja se teki historiaa kaikkien aikojen kalleimpana digitaalisena taideteoksena.

Tämä on toinen Beeplen teos, joka myytiin 29 miljoonalla dollarilla Christie’sin huutokaupassa vuonna 2021. Kauppa vahvisti entisestään sen luoneen digitaalisen taiteilijan mainetta ja uskottavuutta.

Sotheby’sissa Lontoossa myytiin 11,75 miljoonan dollarin arvoinen NFT-kokoelma. Sen on kehittänyt Larva Labs, ja se on vain yksi Ethereumin lohkoketjuun luoduista 10 000 erillisestä hahmosta eli CryptoPunkista.

Maaliskuussa 2021 tunnettuun 9 Alien Punk -sarjaan kuuluva CryptoPunk, #3100, myytin 7,58 miljoonalla dollarilla. Alienilla on päässään sinivalkoinen otsanauha, joten hän on yksi onnekkaimmista 406 CryptoPunkista (10 000:sta), joilla on otsanauha päässään.

Voiko NFT tokenin kopioida?

Vaikka NFT:t ovatkin uniikkeja, yksittäiskappaleita, on niitä mahdollista tallentaa monia kertoja. Käytännössä jokainen voi ottaa ruutukaappauksen tai tallentaa kuvana NFT-kuvia, joten miten ne muka ovat yksittäiskappaleita?

Digitaalisen tiedoston voi todellakin kopioida lukemattomia kertoja, kuten myös NFT:nkin. Virtuaaliset tokenit kuitenkin mahdollistavat jotain kopioimatonta, eli teoksen omistusoikeuden. Käytännössä ne mahdollistavat esimerkiksi omistus-, patentti- tai tekijänoikeuden säilyttämisen.

Esimerkiksi fyysistä taidetta voidaan ajatella samalla tavalla. Pystyt hankkimaan jonkun tunnetun taideteoksen kopion, mutta aito, uniikki ja alkuperäinen pysyy silti jonkun toisen hallinnassa. Tällöin se alkuperäinen on se arvokkain ja ainoa jolla on todellista merkitystä. Esimerkiksi Mona Lisasta on mahdollista hankkia kopioita, mutta alkuperäisen arvo on silti satoja, ellei tuhansia kertoja suurempi.

Digitaalisia tiedostoja voidaankin siis kopioida täysin loputtomasti, joka on niiden huonompi puoli fyysiseen taiteeseen verrattuna. NFT puolestaan mahdollistaa virtuaalisen taiteen ”tokenisoinnin”, jonka avulla sille on mahdollista luoda digitaalinen omistustajuustodistus. Tämä todistus on sitten mahdollista ostaa tai myydä eteenpäin.

NFT taiteilijan näkökannalta

Taiteilijoille ja varsinkin pientaiteilijoille NFT tarjoaa loistavan tavan oman taiteen muuttamiseen rahaksi. Perinteiset markkinat ovat varsin kilpailtuja ja vieläpä suhteellisen pienet. Tällöin esimerkiksi voit omaperäisen, digitaalisen kuvan tai tarran tehdessäsi voit myydä sen NFT:nä ja esimerkiksi käyttää ominaisuutta, jossa joka kerta, kun teos myydään eteenpäin, saat itse tietyn prosenttiosuuden kauppahinnasta. Tällöin voit tienata teoksellasi vielä vuosienkin päästä ja jos teoksesta tulee kuuluisa, tehdä sillä suuren summan rahaa.

NFT sijoittajan näkökannalta

Digitaalisesta taiteesta on tullut kokoajan suositumpaa, sillä NFT:lla on mahdollista myös tukea taiteilijaa taloudellisesti. NFT:n ostaminen antaa myös kuvaan tai videoon käyttöoikeudet, jonka ansiosta teosta on mahdollista näyttää ja käyttää aivan vapaasti, esitellen sitä muille.

Omistusoikeus merkitään lohkoketjuun, jonka kautta se, sekä tuotteen aitous on varmennettavissa merkinnän kautta. Virtuaalitaiteen ostajana sinusta tulee keräilijä ja voit tulevaisuudessa tehdä hyvää tiliä omistamiesi NFT-sijoitusten avulla.

Non-Fungible Token – Kuinka käydä NFT kauppaa?

Non-Fungible Token, eli NFT:t ja niillä käytävä kauppa tuli mahdolliseksi Ethereumin ja sen taustalla olevan lohkoketjun ansiosta. Tänä päivänä lukuisat eri kauppapaikat mahdollistavat NFT kaupankäynnin. Tunnetuimpia NFT-kauppapaikkoja ovat:

Kauppapaikat, kuten Binance ja Kraken hyväksyvät maksutapoina kryptovaluuttojen lisäksi yleensä myös PayPalin, Skrillin, että tottakai myös pankki-, ja luottokortit. Tekniikka kuitenkin mahdollistaa NFT:n myymisen myös kauppapaikan ulkopuolella, mitä tahansa maksutapaa vastaan. Voit siis esimerkiksi vaihtaa sen käteiseen, toiseen NFT:hen tai vaikkapa johonkin fyysiseen keräilyesineeseen.

68% vähittäiskauppaa käyvistä CFD -tileistä menettää rahaa.

Kannattaako NFT-sijoittaminen?

NFT sijoittaminen, kuten mikä tahansa muukin siijoittaminen, on henkilökohtainen valinta. NFT-rahastot ovat kuitenkin suhteellisen uusia markkinoilla, joten niiden tulevaisuus on vielä melko arvaamaton. Niiden hintoja ohjaa pikemminkin kysyntä kuin laajemmat markkinaindikaattorit, jotka vaikuttavat osakkeiden arvoon.

Kun päätät sijoittaa NFT-rahastoihin, on tärkeää tutkia huolellisesti mahdollisia vaaroja. Kannattaa ensin aloittaa pienillä sijoituksilla ja arvioida niillä saatuja tuottoja ennen kuin aloitat sijoittamaan merkittäviä summia kryptotaiteeseen.

Usein kysytyt kysymykset

Non-Fungible Tokensit eli NFT:t ovat kryptovaluuttoja, joita ei voi vaihtaa muihin kryptovaluuttoihin.
Koska jokaisen NFT-krypton arvo perustuu yksinomaan siihen, kuinka paljon joku on valmis maksamaan siitä, sen hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Perinteisillä talouden indikaattoreilla ei ole mitään merkitystä.
NFT:t ovat todella spekulatiivisia sijoituskohteita, sillä niiden arvo määräytyy sen mukaan, mihin hintaan muut ihmiset ovat halukkaita ostamaan niitä.
Tutki kiinnostavia NFT cryptoja ensin itse ja sijoita sellaisiin tokeneihin, joita ymmärrät.