Onko e-urheilu tulevaisuuden ykköslaji?

E-urheilu, eli elektroninen urheilu, on viime vuosina saanut osakseen huomattavaa huomiota ja sen suosio kasvaa kohisemalla, eritoten nuorten sukupolvien parissa. Laji on muuttanut määritettä, jonka perinteisesti yhdistimme urheiluun, ja se on luonut uudenlaisen kiehtovan kilpailuympäristön, joka yhdistää teknologian ja urheilun. Tämä artikkeli tutkii e-urheilun suosiota ja sen vaikutusta urheiluteollisuuteen. Monet ovat jo alkaneet vakavasti miettiä, onko tässä kenties tulevaisuuden urheilulajien ykkönen. Samoin usea kasino on jo havahtunut lajin suosioon ja liittänyt sen asiakkaille tarjoamaansa urheiluvalikoimaan.

E-urheilun käsite ja lajin synty

E-urheilu, englanniksi eSports, on kilpailullista videopelaamista, jossa pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan erilaisissa peleissä. Se on yleistynyt valtavasti viime vuosina, ja sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti. Esimerkiksi vuonna 2020 e-urheilun katsojaluvut nousivat yli 495 miljoonaan, ja sen odotetaan kasvavan samaa vauhtia edelleen.

E-urheilun juuret ulottuvat pidemmälle menneisyyteen kuin monikaan aavistaa. Jo vuonna 1972 Stanfordin yliopistolla järjestettiin Intergalactic Spacewar Olympics -niminen kilpapeliturnaus, johon osallistui 24 henkilöä. Pian laji huomattiin Aasiassa, jossa siitä tuli nopeasti erittäin rakastettu. 1980-luku todisti ensimmäisen laajalti avoimen turnauksen, joka oli Atarin Space Invaders. Silloin kisaajia oli mukana mittelössä jo noin 10 000. Arvattavasti avain e-urheilun huimaan nousuun löytyy internetin yleistymisestä. Tänäänhän internetverkko palvelee maapallon lähes jokaista kolkkaa ja tiedonsiirto tapahtuu huimalla nopeudella, mikä mahdollistaa reaaliaikaisen pelaamisen ja siitä nauttimisen.

E-urheilu mullistaa urheilualaa

Lajin nousu on ollut merkittävä, ja se on johtanut moniin muutoksiin urheiluteollisuudessa. Esimerkiksi monet urheiluseurat ovat perustaneet omia e-urheilujoukkueitaan, ja suuret urheilutapahtumat, jopa Olympialaiset, harkitsevat vakavasti e-urheilun sisällyttämistä ohjelmaansa. Vuonna 2023 Singapore isännöi ensimmäistä Olympic Esports Series -tapahtumaa. Ensimmäisinä e-urheilun hyväksyivät virallisiksi urheilulajeiksi Venäjä ja Kiina, molemmat 2000-luvun alussa.

E-urheilun suosion kasvu on johtanut myös siihen, että monet nuoret ihmiset harkitsevat lajia vakavasti urheilu-urana. Tämä on johtanut siihen, että eräät tunnetut koulut ja yliopistot – esimerkiksi Ohio State University ja University of California, ovat alkaneet tarjota e-urheiluohjelmia ja stipendejä. Rahallisesti laji kamppailee jo rinta rinnan monen lajin kanssa, ja suurimmille turnauksille – esimerkiksi suoratoistopalvelu Twitchissä – riittää katsojia jopa kymmeniä miljoonia. Suurturnausten voittajat nettoavat usein kymmeniä tuhansia euroja ja palkintopotit voivat kohota kymmeniin miljooniin.

Mitkä tekijät rajoittavat e-urheilua

On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka elektroninen urheilu on kasvussa, se ei välttämättä korvaa perinteisiä urheilulajeja. Monet ihmiset nauttivat edelleen perinteisistä urheilulajeista, kuten jalkapallosta, jääkiekosta, tenniksestä, koripallosta ja baseballista, ja nämä lajit pysyvät edelleen suosittuina. Perinteisen urheilun tarjoama fyysinen liikunta, usein vielä ulkoilmassa, tarjoaa ihmisille etuja, joita e-urheilu ei kykene korvaamaan.

Myös kasvokkain tapahtuva sosiaalinen vuorovaikutus on elementti, jota ei elektronisesta urheilusta löydy, vaikka kisailu tapahtuukin reaaliajassa. Tutkimukset viittaavat siihen, että kasvokkain kommunikointi vaikuttaa myönteisemmin henkiseen hyvinvointiin kuin ruudulla tapahtuva. Myös sanattoman kommunikoinnin näkeminen ja ymmärrys on luonnollisesti helpompaa, kun kommunikoijat näkevät toisensa kasvokkain.

Mainittakoon loppuun vielä monien perinteisten urheilulajien juuret perinteissä ja yhteiskunnissa. Esimerkiksi jääkiekko tai pesäpallo ovat vuosikymmeniä olleet tärkeä osa suomalaista urheiluperinnettä, englantilaiset tuskin luopuvat jalkapallosta tai intialaiset kriketistä.

Loppumietteet

Yhteenvetona voimme todeta, että e-urheilun nousu on merkittävä trendi urheiluteollisuudessa ja sen odotetaan kasvavan vahvasti tulevaisuudessakin. Vaikka on epäselvää, tuleeko laji koskaan korvaamaan perinteisiä urheilulajeja tai saavuttamaan ympäri maailmaa virallista sijaa yhtenä lajina muiden rinnalla, on selvää, että kyseinen urheilumuoto on tullut jäädäkseen ja sillä on merkittävä rooli tulevaisuuden urheilussa.