Vedonlyönti on parhaimmillaan pelisijoittamista

Vedonlyönti on pörssisijoittamista huomattavasti nopeampi tapa hankkia jännitystä elämään. Ennen ottelua lyödyt vetokohteet kestävät usein noin muutaman tunnin ratketa ja livevedonlyöntikohteet voivat olla ohi muutamissa minuuteissa. Tämän lisäksi myös vedonlyöntibonukset ovat iso osa vedonlyöntikokemusta. Kyseessä on siis jonkinlainen rahanarvoinen etu, jonka ansiosta pelaaja pääsee pelaamaan peliyhtiön tarjoamalla rahalla – joko osittain tai kokonaan.

Vedonlyönti on loppupeleissä myös pörssisijoittamista kasuaalimpi tapa sijoittaa rahansa. Toki voit pelata vedonlyöntiä myös ammattimaisesti tai parhaassa tapauksessa tehdä siitä itsellesi jopa ammatin, mutta valtaosa vedonlyönnistä on pienen rahan hupipelaamista. Myös allekirjoittaneen mielestä hupivedonlyönti tuo oivaa lisäjännitystä elämään, sillä onhan se mukava asettaa maltillisia panoksia katsomaansa otteluun.

On kuitenkin hyvä muistaa, että vedonlyönti korkeimmalla mahdollisella tasolla on erittäin vaativaa sekä ennen kaikkea aikaa vievää puuhaa, sillä taistelet maailman parhaita analyytikkoja ja kertoimenlaskijoita vastaan. Sen lisäksi, että sinulla on maailman parhaat kertoimenlaskijat vastassasi, annat heille jokaisella vedolla myös tasoitusta, sillä vedonlyöntikohteissa keskimääräinen palautusprosentti heiluu noin 95 prosentin tuntumassa.

Eroja osakesijoittamisen ja vedonlyönnin välillä

Osakesijoittaminen mielletään usein parhaaksi mahdolliseksi tavaksi sijoittaa, kun taas vedonlyönnillä on täysin päinvastainen uhkapelaamisen maine, vaikka ammattivedonlyöjiä voi ihan hyvin kutsua pelisijoittajiksi. Säännöllisesti peliyhtiöiden kertoimista arvon löytäminen ei nimittäin ole mikään helppo nakki, vaan sinun on yksinkertaisesti pakko viettää tuntikausia omien mallinnuksiesi parissa ja toivoa, että kehittämäsi kaavat ovat kertoimenlaskijoiden vastaavia parempia.

Isoin ero vedonlyönnin sekä osakesijoittamisen välillä tulee siinä, että osakkeiden tai rahastoiden kanssa sinun ei käytännössä tarvitse tietää mistään mitään, että voit tehdä voittoa, kun taas sokkona vetokohteiden ruksaaminen lapulle on varma tie katastrofiin. Tämä perustuu ihan puhtaasti siihen, että isot ja hyvin johdetut pörssilistatut yritykset kasvavat ja parantavat tulostaan vuosi vuodelta, olit sinä mukana kyydissä tai et.

Pörssisijoittamisessa – hauskaa kyllä – yksi tärkeimmistä asioista on ostettujen instrumenttien kulujen karsiminen minimiin, eikä välttämättä se yrityksen tai rahaston valitseminen. Tästä lisää vielä alta löytyvästä segmentistä.

Osakevälittäjällä on iso merkitys

Käytännössä katsoen osakevälittäjä eng. broker tarkoittaa pörssisijoittajalle samaa asiaa, kuin vedonlyöntiyhtiö vedonlyöjälle. Vedonlyöntiyhtiöiden tavoin myös osakevälittäjissä on isoja eroja aina palveluhinnastoista sijoitusinstrumenttivalikoimaan. Osakevälittäjää ei siis kannata valita silmät ummessa, vaan jonkinlainen taustatutkimus on aina paikallaan.

Osakkeita voit usein ostaa myös oman pankkisi kautta. Suomessa ainakin Nordea sekä OP tarjoavat mahdollisuutta ostaa pörssituotteita suoraan oman verkkopankkisi kautta. Pankkien lisäksi suosittuja osakevälittäjiä Suomessa ovat muun muassa Nordnet, eToro, Lynx sekä IBKR. Ruotsalainen Nordnet onkin usean suomalaisen suosima sijoitusalusta, sillä etenkin suomalaiset osakkeet ovat palvelun kautta verrattain halpoja, jonka lisäksi sivustolta löytyy reilusti matalakuluisia rahastotuotteita.

Nordnet sopii loistavasti aloittavalle sijoittajalle, kun taas kolme viimeistä ovat verotusteknillisistäkin syistä hieman hankalampia. Ulkomaalaiset osakkeet niissä ovat kuitenkin halpoja, verrattuna Nordnettiin, sillä ulkomaalaisia osakkeita täytyy nimittäin ostaa jo suhteellisen isolla summalla Nordnetin kautta, etteivät toimeksiantokulut nouse liian suuriksi. Osakevälittäjä kannattaa siis valita aina omiin sijoitustottumuksiin peilaten.

Sijoitustyylejä on useita

Sijoitustyylejä on yhtä monta kuin sijoittajiakin, sillä ostettavien instrumenttien valikoima on sen verran laaja. Joillekin paras vaihtoehto on ostaa vain ammattilaisen hallinnoimia rahastoja, jolloin sijoittaminen on erittäin turvallista, eikä sinun tarvitse menettää yöuniasi sen takia, että miten jokin tietty osake pärjää. Rahasto- ja indeksisijoittaminen onkin ehdottomasti myös tuotto-odotuksiltaan paras vaihtoehto, sillä lähes jokainen sijoittaja häviää pitkässä juoksussa indekseille.

Osakesijoittaminen on indeksien ja rahastojen jälkeen seuraava steppi. Tässä vaiheessa joudut todennäköisesti tekemään jo hieman taustatyötä yhtiön suhteen, varsinkin jos haet ylituottoa indeksejä vastaan. Toki voit olla liikkeellä myös niin sanotulla ”osta ja unohda” -taktiikalla, jolloin ostat salkkuun laatuyhtiön osakkeita ja jätät ne sinne muhimaan. Pitkässä osakkeenomistuksessa on myös yksi iso porkkana, sillä 10 vuoden omistamisen jälkeen hankintameno-olettama pomppaa 20 prosentista 40 prosenttiin, joka on valtava verohelpotus.

Osakesijoittamisesta sen sijaan seuraava taso on erilaiset erikoisinstrumentit. Erisuuruiset viputuotteet, shortit, warrantit, optiot ja muut sopivat ainoastaan kokeneimmille sijoittajille, sillä niissä on erittäin suuret riskit. Esimerkiksi vivutetuissa shorttaus-tuotteissa, jossa tienaat rahaa silloin, kun kyseisen osakkeen kurssi laskee voit hävitä enemmän kuin sijoittamasi pääoman, joten niiden kanssa kannattaa olla erittäin varovainen.

Sijoittaminen sopii kaikille

Pelotteluista huolimatta sijoittaminen sopii kaikille, eikä sinun todellakaan tarvitse olla sijoitusekspertti, että voit tehdä tuottoa pörssituotteilla. Kuten ehkä maailman tunnetuin sijoittaja Warren Buffett on sanonut, on useille paras mahdollinen sijoitussuunnitelma omistaa vain S&P500-indeksiä.

S&P500-indeksi pitää sisällään 500 Yhdysvaltain suurinta yhtiötä ja on tämän takia erittäin turvallinen sijoitusinstrumentti. Turvallisuuden lisäksi se on erittäin tuottelias, sillä se on nakuttanut koko olemassaoloaikansa keskimääräisesti noin 7 prosentin inflaatiokorjattua vuosituottoa. Melkoinen kontrasti rahojen pitämiseen pankkitilillä, jolloin omaisuudestasi katoaa keskimäärin noin 2 prosenttia per vuosi.